האם תיאום מס מיועד רק למי שעובד ב-2 עבודות? האם תיאום מס תמיד מגן עליי? כיצד אני יודע אם ביצעתי תיאום מס תקין?

בקצרה

תיאום מס הוא אישור ממס הכנסה עבור מקרים שבהם יש יותר ממשלם (מעסיק, קצבה) אחד במהלך שנת מס. הוא בא למנוע ניכוי מס ביתר או בחסר בין המשלמים, אך אינו מושלם.

החזר מס מול תיאום מס

החזר מס – תהליך של הגשת בקשה לרשות המיסים (בצורה של דו”ח שנתי) לחשב “מחדש” את המס שאדם חייב בו עבור שנת מס שהסתיימה.

תיאום מס – תהליך של קבלת אישור מרשות המיסים בנוגע לשיעור המס שעל כל משלם (משכורת, קצבה וכו’) לנכות, במהלך שנת המס השוטפת.

למה צריך תיאום מס?

צורת חישוב המס לשכירים בישראל היא כזו המניחה שלכל עובד קיים מעסיק אחד לאורך כל שנת המס. בכל מקרה שבה יש סטייה מההנחה הזו, יתכן עיוות בחישוב המס המנוכה מהמשכורת.

על מנת להמנע מהעיוות הזה, החוק קובע כי במקרים בהם לאדם יש הכנסה מיותר ממשלם אחד במהלך שנת המס, על המשלם השני לנכות מס בשיעור של 47%, אלא אם התקבל אישור אחר ממס הכנסה.

דגש חשוב: “יותר ממשלם אחד במהלך שנת מס” לא חייב להיות שני מעסיקים במקביל! גם במקרה שבו אדם מחליף מקום עבודה, יתכן ויהיה צורך בעריכת תיאום מס.

איך המעסיק יודע אם יש לי יותר ממשלם אחד?

בתחילת העסקה, ועבור כל משלם, וכן בתחילת כל שנת מס, על העובד/מקבל הקצבה למלא טופס 101. הטופס הזה הוא טופס של רשות המיסים שבו העובד מצהיר בפני המשלם כיצד עליו לחשב את מס ההכנסה לניכוי מהשכר. בטופס הזה מציינים פרטים אישיים, פרטים הנוגעים לזיכויים במס וכן פרטים אודות מעסיקים/משלמים נוספים במהלך שנת המס.

דגש חשוב – השמטת פרטים או הצהרת פרטים שאינם נכונים על גבי טופס 101 הנה עבירה על החוק!

כיצד עובד תיאום המס?

על מנת להמנע מעיוות בחישוב המס בין שני משלמים, כל שעלינו לעשות הוא “ליידע” כל אחד מהמשלמים כמה מס עליו לנכות לנו מהשכר. זה מתבצע באמצעות קבלת אישור ממס הכנסה, הפונה לכל אחד מהמשלמים, ובו נקבע מהו שיעור המס לניכוי מהתשלום.

לקבלת האישור, עלינו להצהיר בפני מס הכנסה מי הם המשלמים שלנו וכמה הם עתידים לשלם לנו במהלך שנת המס. במעמד ההצהרה, עלינו להגדיר מעסיק עיקרי ומעסיקים משניים.

מעסיק עיקרי: הוא משלם שמבחינתו לא קיימים משלמים נוספים. הוא מנכה את המס מהתשלומים כאילו זו ההכנסה היחידה של מקבל התשלום במהלך השנה.

מעסיקים משניים: אלו משלמים ששיעור המס שעליהם לנכות נקבע בהתחשב בעובדה שקיימים משלמים נוספים, ובהתאם להכנסה שהוצהרה שמתקבלת מהם.

יתכנו מספר מעסיקים משניים, אך קיים רק מעסיק עיקרי אחד ועל כן מומלץ לקבוע משלם “ראשי” או “יציב” יותר כמעסיק עיקרי. מעסיק עיקרי לא חייב להיות מי שמשלם סכומים גבוהים יותר וניתן לקביעה על ידי מגיש הבקשה לתיאום מס.

משלמים מזוהים ברשות המיסים באמצעות מספר תיק ניכויים, שניתן לראות בו מעין מספר תעודת זהות של המשלם ברשות המיסים. מספר תיק הניכויים מופיע בתלוש השכר/הקצבה, אך אם מדובר בעריכת תיאום מס בטרם העסקה, ניתן לבקש מהמשלם מראש את מספר תיק הניכויים לטובת עריכת תיאום המס.

כיצד מתבצע החישוב?

לאור העובדה שתכלית תיאום המס היא “לתאם את המס לניכוי בין המעסיקים”, הרי שצורת החישוב נגזרת מהתכלית הזו:

לאחר שהצהרנו בפני מס הכנסה מיהם המשלמים שלנו לאורך השנה וכמה הם עתידים לשלם, בידי מס הכנסה מעין הערכה בנוגע להכנסות החייבות במס הצפויות במהלך השנה. כל מה שנותר לעשות הוא לחשב כמה מס יש לשלם בגין כל הכנסה, ומי המשלם הנדרש לנכות את המס בגין ההכנסה הזו.

נסביר באמצעות דוגמא:

נניח כי בשנת מס מסויימת יש לי 2 משלמים:

  1. משלם 1: קצבה/משכורת חודשית בסך 6000 ש”ח המשולמת לאורך כל השנה. סך הכל הכנסה שנתית – 72,000 ש”ח.
  2. משלם 2: משכורת חודשית נוספת בסך 3000 ש”ח, המשולמת במהלך 3 חודשים בלבד. סך הכל הכנסה שנתית – 9,000 ש”ח.

נגדיר את המשלם הראשון בתור מעסיק עיקרי, כי ההכנסה ממנו היא היציבה ביותר לאורך השנה. המס שינוכה בגין הכנסה של 72,000 ש”ח הנו כ-1,000 ש”ח, ויעמיד אותנו במדרגת מס של 10%. כאמור, המעסיק העיקרי מנכה מס בלא התחשבות במשלמים נוספים, וכך גם יצוין על גבי האישור שלו – “עליך לנכות מס מהכנסה זו כאילו זוהי הכנסתו היחידה”.

עבור המשלם השני, החישוב יותר מורכב. אמנם מדובר בהכנסה שנתית של 9,000 ש”ח, אך מס הכנסה יודע שיש הכנסה נוספת של 72,000 ש”ח. לכן, מס הכנסה רואה את ההכנסה השנתית כ-81,000 ש”ח (72,000+9,000). הוא יודע שעבור ה-72,000 ש”ח הראשונים נוכה מס כראוי, לכן עליו לחשב מהו המס לניכוי מההכנסה הנוספת. בהנחה (לצורך הדוגמא) שעל הכנסה שנתית בסך 81,000 ש”ח יש לשלם מס בסך 1,500 ש”ח, ומתוך הידיעה שהמעסיק העיקרי ינכה מס בסך 1,000 ש”ח (על פי הדוגמא), הרי שעל המעסיק המשני לנכות מס בסך 500 ש”ח (1,500-1,000). 500 ש”ח מהווים 5.56% מתוך 9,000 ש”ח ועל כן על גבי האישור שיתקבל ממס הכנסה יצויין “עבור הכנסה שנתית עד 9,000 ש”ח עליך לנכות מס בשיעור 5.56%. עבור כל הכנסה נוספת עליך לנכות מס בשיעור 47%” (לעתים גם 35%).

מדוע למעסיק המשני קיימת תקרה לתיאום המס?

משום שמס הכנסה מבצע את החישוב שלו בהתבסס על הצהרת ההכנסות החזויות לאורך כל השנה. מהרגע שחרגנו מההכנסה המוצהרת (ובמקרה שלנו, 9,000 ש”ח) הרי שמס הכנסה לא יודע כמה הכנסה חזויה לכל השנה ומעדיף “ללכת על בטוח” ולקבוע את שיעור המס המירבי לניכוי, כך שלא יקרה מצב שינוכה מס ביתר על ידי המשלם.

האם יתכנו פערים בחישוב המס, גם במסגרת תיאום מס?

בהחלט! האישור מתבסס על הצהרת הכנסות שאנחנו מבצעים בדרך כלל בשלב מוקדם של קבלת התשלומים מהמשלמים. יתכן שבחודש ינואר של שנה מסויימת חזיתי שאעבוד אצל מעסיק לאורך כל השנה, אך בפועל הפסקתי לעבוד אצלו לאחר 3 חודשים. יתכן מצב שבו הכנסה תהיה גבוהה יותר מההכנסה החזויה, או נמוכה יותר. למעשה, לאור העובדה שתיאום מס מתבסס על הכנסה חזויה, כל שינוי מהתחזית הזו יכול להביא לעיוות בחישוב המס לניכוי (לטוב, או לרע).

כמה פעמים בשנה ניתן לערוך תיאום מס?

תיאום מס ניתן לערוך בכל עת שבה הוא נדרש, קרי, בכל עת שבה יש שינוי במספר המשלמים לאורך השנה, או שינוי בסך התשלומים הצפויים.

עם זאת, חשוב לציין שבמהלך שנת מס, ניתן לבצע תיאום מס “מהיר” באופן ממוחשב באתר רשות המיסים, רק פעם אחת. עבור כל תיאום מס נוסף יש להגיש בקשה ל”תיקון” תיאום המס הקודם, דבר אשר מצריך אישור של גורם אנושי במס הכנסה. מכאן המיתוס שתיאום מס ניתן לערוך רק פעם בשנה.

התחלתי לעבוד אצל משלם נוסף ללא תיאום מס, האם אני בבעיה?

בשל צורת חישוב המס לשכירים בישראל, כל עוד מתקבלים תשלומים מאותו המשלם, ניתן להעביר לו תיאום מס עדכני והוא יכלול אותו בחישוב המס של התשלום הבא. ככל שיש הפרשים בחישוב המס, הם יתוקנו בתשלום הבא המתקבל ממנו.

סיימתי לעבוד אצל מעסיק משני והרווחתי משמעותית פחות ממה שחזיתי, האם ניתן לתקן?

לצערנו לא. תיאום מס הוא בסך הכל אישור המציין בפני כל משלם כמה מס עליו לנכות מהתשלומים המשולמים על ידו. מהרגע שאותו משלם חדל לשלם, הרי שגם אם נעביר לו אישור חדש, לא קיימים תשלומים נוספים ממנו בהם יוכל לתקן את סך המס שנוכה.

ומה עם שנת מס שהסתיימה?

תיאום מס הוא אישור הנוגע למס שיש לנכות מהתשלומים במהלך שנת המס. מהרגע שהסתיימה שנת המס ולמעשה אין תשלומים נוספים עבור אותה השנה, לא ניתן לערוך או לכבד תיאום מס לשנה שהסתיימה והתקבלו כל התשלומים בגינה. במידה ויש פער בחישוב המס, ניתן לטפל בו באמצעות הגשת בקשה להחזר מס.

האם חייבים רואה חשבון על מנת לערוך תיאום מס?

תיאום מס יכול להתבצע באופן עצמאי באמצעות מערכת תיאומי המס של רשות המיסים. עם זאת, כשם שלא הייתם נוטלים תרופה מבלי להתייעץ ברופא, כשם שלא הייתם עורכים חוזה מבלי להיעזר בעורך דין, כך מומלץ להיעזר ברואה חשבון בכל התנהלות מול רשויות המס השונות.

הנכם מוזמנים לעמוד השירות שלנו הנוגע לתיאומי מס.

יש לכם שאלה? מוזמנים לפנות אלינו.

לא ניתן להגיב.