המונח “חברה” מתייחס לחברה שנרשמה כדין ברשם החברות, ומכאן נסיק שלא כל בעל עסק הנו חברה.

המאפיין הבולט והחשוב של חברה הוא העובדה שמדובר ביישות משפטית נפרדת, כלומר – מהרגע שהוקמה חברה, אין קשר, מכל הבחינות, בינה לבין מי שהקים את החברה. הדבר היחיד שמקשר בין חברה לבין בעליה הוא רישומם כמחזיקי מניות החברה (“מניות” – זכויות שליטה בחברה).

בקצרה

חברה הנה יישות משפטית ומיסויית נפרדת מבעליה. הקשר בין חברה לבעליה הנו דרך החזקת מניות. שיעור המס החל על חברות הנו 23%, אך בעת העברת כספים בין חברה לבעלי מניותיה (דיבידנד) יחול על בעלי המניות מס דיבידנד בשיעור 30%/25%, לפי שיעור ההחזקה בחברה.

מהאמור ניתן להסיק שמיסוי חברה מתבצע בנפרד למיסוי בעליה, וכאן נפתח עולם שלם של כללי מיסוי שונים החלים על חברה, הנגזרים ממה שמכונה “מיסוי דו שלבי”.

מיסוי דו שלבי

“מיסוי דו שלבי” הוא למעשה גביית מס ב-2 נקודות זמן:

הראשונה – בעת הפקת רווחים על ידי החברה באמצעות תשלום מס חברות (נכון להיום – 23%). החייבת במס הנה החברה.

השנייה – בעת חלוקת הרווחים מהחברה לבעלי מניותיה (“דיבידנד”), באמצעות תשלום מס דיבידנד (נכון להיום – 30% עבור בעל מניות מהותי, ו-25% עבור בעל מניות שאינו מהותי). החייב במס הנו בעל המניות.

נדגים:

חברה הרוויחה בשנת מס מסויימת סך של 100 ש”ח. עבור רווחיה אלו, החברה חייבת במס חברות 23%, קרי 23 ש”ח. כלומר, לאחר מס, רווחי החברה הנם 77 ש”ח. עתה, החברה רוצה לחלק את הרווחים שנותרו לבעל המניות. בעת חלוקת הרווחים, בעל המניות חייב במס בשיעור 30%, שהוא כ-23 ש”ח. כך יוצא שמתוך רווחים של 100 ש”ח, נותרו בפועל בידי בעל המניות כ-54 ש”ח וסך המס ששולם עבורם הנו 46 ש”ח.

נגזר, איפוא, שמערכת המיסוי הדו שלבי יוצרת חבות מס כוללת (מהרגע שהופקה ההכנסה ועד ששויכה לבעל המניות) בסך כ-46% על רווחי החברה (פחות ממדרגת המס הגבוהה ביותר העומדת על 47%, ובמקרה של מס יסף 50%).

כדאיות מיסוית לפתיחת חברה

השאלה המתבקשת היא כיצד תיתכן כדאיות מיסויית לפתיחת חברה, כאשר עצמאי נהנה ממדרגות מס נמוכות (10%, 14%, 20%, 31%, 35%, 47%) על הכנסותיו?

התשובה מתחלקת ל-2:

  1. רף הכנסות לכדאיות מיסויית לפתיחת חברה: לאור המיסוי הגבוה, בעלי הכנסות נמוכות, המשלמים את מדרגות המס הנמוכות בגין הכנסתם, ככל הנראה לא יראו ערך משמעותי בפתיחת חברה. עם זאת, עבור בעלי הכנסות גבוהות ופעילות עסקית ענפה, קיימים יתרונות משמעותים:
    • הכנסות הדיבידנד (חלוקת רווחים) מהחברה אינן חייבות בביטוח לאומי ומורידות את נטל התשלומים החל על בעל המניות.
    • סך המס שישולם הנו כ-46%, עדיין נמוך יותר מ-50% שהיו משולמים כיחיד.
    • החלקת הכנסות – בעל מניות חייב במס דיבידנד רק בעת חלוקת רווחים מהחברה. כלומר, אם נצברים בחברה רווחים שלא מחולקים, הרי ששיעור המס שישולם בגין ההכנסה (23%) נמוך משמעותית מהמס שהיה משולם כיחיד (50%). זה מאפשר לבעל העסק להשאיר חלק מהרווחים בחברה לצורך מימון והרחבת הפעילות בהמשך, תוך תשלום מס נמוך בהרבה על הסכומים שהשאיר בחברה. זה נותן יתרון משמעותי למול מעמד כעצמאי, עבורו כל הכנסה חייבת במס 50%, גם כזו המשמשת להרחבת העסק בהמשך.
  2. בערבון מוגבל (בע”מ): חברות הנרשמות כחברה בע”מ מגבילות את חבות בעל המניות כלפי החברה, עד לסך ההון הראשוני שהשקיע בחברה. כלומר, במקרה של פשיטת רגל או אי עמידה בהסכמים ניתן לתבוע את החברה בלבד, אך לא את בעל המניות. זה נותן חופש תנועה לבעל המניות להפריד בן פעילותו האישית לבין העסקית, כאשר הוא יודע שהקטין את החשיפה שלו במישור האישי למול העשייה במישור העסקי. יש להסתייג ולומר שגם במישור הערבון המוגבל קיים חריג הנקרא “הרמת מסך”, המתייחס למצב שבו בעל המניות ידע ולא מנע מקרים של יצירת חבות כלפי צד שלישי בחברה, ובמקרה כזה ניתן להפר את עקרון הערבון המוגבל ועדיין לחייב את בעל המניות בפעולות החברה.

כללי הדיווח עבור חברה

לאור העובדה שחברה הנה יישות משפטית “על הנייר”, קיימים מספר דיווחים המייחדים אותה ביחס ליחיד.

אגרה לרשם החברות: אחת לשנה, חברה נדרשת לשלם אגרה לרשם החברות, כשם שמשלמים אגרה בגין רישוי רכב.

דיווח שנתי לרשם החברות: חברה נדרשת לדווח לרשם החברות בכל שנה על הרכב ההון שלה, הרכב בעלי המניות שלה, הרכב המנהלים, כתובתה ועוד. למעשה, דיווח שתכליתו לוודא שנתוני הרישום של החברה עדיין תקפים.

דו”חות שנתיים מבוקרים: בתום כל שנת מס חברה נדרשת לערוך דו”חות כספיים ובהם מאזן, דו”ח רווח והפסד, באורים ודו”ח התאמה למס, המבוקרים על ידי רואה חשבון. הדו”חות הללו משקפים את מצב החברה ותוצאות פעולותיה נכון לתום השנה. הדו”חות האלו מועברים לרשויות המס, לבנקים, לחברות ביטוח ואף ללקוחות וספקים, ובכלל, לכל בעל עניין בחברה. הדו”חות האלו הן תמונת המצב של החברה ומלעשה מתעדים את קיומה.

על פעולות החברה חלים כללי מס נרחבים ושונים הנוגעים הן לחלוקת הרווחים, לחישוב רווחים בעת מכירת חברה, חיוב במיסים שאינם חלים על יחיד (לדוגמא – מס רכישה בעת רכישת דירת מגורים ראשונה) וכן הוראות ניהול ספרים שונות (חברה חייבת בהנהלת חשבונות כפולה, שהיא הנהלת חשבונות מקיפה יותר ויקרה יותר לבעל העסק). משכך, יש לשקול את כלל הגורמים ולבחון את ההתאמה לאופי הפעילות לפני קבלת ההחלטה לפתוח חברה.

לייעוץ בדבר פתיחת חברה, ניתן לפנות לעמוד השירות שלנו בנושא.

ניתן לפנות אלינו בכל שאלה.

לא ניתן להגיב.