בואו נדבר על החזרי מס. זה לא קסם, זה לא זכיה בלוטו, וזה גם לא מפתיע כשזה קורה. החזרי מס ניתן לצפות מראש והתנאים אליהם מאד ברורים.
במאמר שלפניכם ננסה להסביר את הסוד שמאחורי החזר מס, כיצד הוא עובד וכיצד אפשר לדעת אם קיימת זכאות להחזר מס.
בקצרה:
החזר מס נוצר במקרים של פערים בין המס שנוכה בפועל מהשכר, לבין המס האמיתי שצריך היה לנכות לפי חוק. החזרי מס יכולים להווצר כתוצאה משינויים בהעסקה, תיאומי מס חלקיים, או מזכויות שלא ממומשות דרך התלוש. החזר המס מתקבל באמצעות הגשת דו”ח שנתי למס הכנסה עבור אותה השנה.
החזר מס מול תיאום מס
החזר מס – תהליך של הגשת בקשה לרשות המיסים (בצורה של דו”ח שנתי) לחשב “מחדש” את המס שאדם חייב בו עבור שנת מס שהסתיימה.
תיאום מס – תהליך של קבלת אישור מרשות המיסים בנוגע לשיעור המס שעל כל משלם (משכורת, קצבה וכו’) לנכות, במהלך שנת המס השוטפת.
מקרים בהם יתכן פוטנציאל להחזר מס
בטרם קריאת המקרים שלהלן, מומלץ לעיין במאמר שלנו בנושא חישוב המס לשכירים בישראל.
מקרה 1: אדם הפסיק לעבוד במהלך השנה.
במקרה שבו אדם מפסיק לעבוד במהלך השנה, נוצר פער בחישוב המס לניכוי מהתלוש כתוצאה מצורת חישוב המס לשכירים בישראל. לעובד מנוכה מס תחת ההנחה שיעבוד אצל אותו מעסיק לאורך כל השנה וכאשר זה לא מתקיים, בתלושי השכר מחושב מס עבור הכנסה שנתית גבוהה יותר.
מקרה 2: החלפת מעסיקים
במקרה שבו אדם מחליף מעסיק במהלך השנה, יתכן פער בחישוב המס לניכוי מהתלוש כתוצאה מצורת חישוב המס לשכירים בישראל. המעסיק החדש לא מעודכן בהכנסת העובד מהמעסיק הקודם באותה השנה, דבר אשר יכול לעוות את חישוב המס השנתי המתבצע על ידו ולהביא לניכוי מס גבוה יותר. לעתים, יכול להפתר במהלך השנה השוטפת באמצעות תיאום מס.
מקרה 3: תיאום מס
יתכנו פערים גם במסגרת תיאום מס בין 2 מעסיקים. במידה ובמעמד עריכת תיאום המס חזינו הכנסה גבוהה יותר מההכנסה שהתקבלה בפועל, הרי ששיעור המס שנקבע לניכוי עבור כל מעסיק הנו גבוה משיעור המס שהיה צריך לנכות בפועל, ועל כן יתכן שנוכה מס ביתר.
מקרה 4: מימוש זיכויים במס
קיימים זיכויים שונים במס הניתנים לניצול, אך לא תמיד מנוצלים במסגרת תלוש השכר. הבולטים ביניהם הנם זיכויים בגין תרומה למוסדות מוכרים לפי סעיף 46 (זיכוי במס בסך 35% מהסכומים שנתרמו במהלך השנה) וזיכויים בגין הפקדות לביטוח חיים. עם זאת, יתכנו מקרים של זיכויים הניתנים לניצול במסגרת תלוש השכר אך לא נוצלו מפני שהמעסיק לא עדכן זאת בחישוב המס, וביניהם – זיכוי בגין ילדים שנולדו במהלך השנה, זיכוי בגין סיום תואר אקדמי או לימודי תעודה, זיכוי בגין חייל משוחרר (עד 3 שנים מסיום שירות חובה) ועוד.
מימוש זכאות להחזר מס
בהנתן המקרים האמורים ובמידה ובוצע חישוב ראשוני לפיו קיימת זכאות להחזר מס, הרי שיש לפנות לרשות המיסים על מנת לקבל החזר על המס שנוכה.
הפנייה הזו לא מתבצעת בצורה של מכתב, אלא בצורה של דו”ח שנתי למס הכנסה.
במסגרת הדו”ח השנתי מדווחים למס הכנסה על סך ההכנסות שנוצרו במהלך שנת המס, על סך הזיכויים שאנו זכאים להם וכן על סך המס שנוכה ולמעשה מבקשים ממס הכנסה לבצע חישוב מחדש של המס לתשלום בגין אותה השנה.
במידה ובתוצאות החישוב נוכה במהלך השנה מס ביתר, הרי שיתקבל החזר ממס הכנסה.
עם זאת, יתכן שבמסגרת החישוב יתגלה כי נוכה מס בחסר, ועל כן יתכנו גם מקרים בהם תתקבל ממס הכנסה דרישה לשלם את ההפרש.
התהליך כולו מצריך בחינה מקצועית של מכלול הנתונים היכולים להשפיע על חישוב המס השנתי, וכן עריכת הדו”ח השנתי באופן שיוכיח למס הכנסה בשפה המיסויית ועם האסמכתאות הרלוונטיות, כיצד יש לחשב את המס עבור אותה שנה.
לבדיקת זכאות להחזר מס הנכם מוזמנים לעמוד השירות שלנו, בו ניתן לקרוא עוד כיצד ניתן לממש זכאות להחזר מס ב-3 צעדים פשוטים.
יש לכם שאלה? מוזמנים לפנות אלינו.