מתוך כינויו, אנו מסיקים שתכלית המס למסות את הערך המוסף שנתן בעל עסק, במהלך שרשרת הייצור. בטרם הקריאה, מומלץ לעיין במאמרנו עוסק מורשה מול עוסק פטור.
מהו הערך המוסף?
נסביר באמצעות דוגמא.
נגר רוכש לוחות עץ בסך 50 ש”ח, מייצר מהם שולחן ומוכר אותו ב-500 ש”ח. הערך המוסף שמוסיף הנגר לשרשרת הייצור, הוא הבנייה עצמה. הסכום המייצג את הערך המוסף של הבנייה הוא למעשה ההפרש שבין מחיר המכירה של השולחן, לבין עלות החומרים המרכיבים אותו. במקרה הזה, 450 ש”ח.
את הערך המוסף הזה המדינה רוצה למסות.
מס תשומות מול מס עסקאות
מס תשומות – המס שמשולם בעבור רכישת סחורה או שירותים ששימשו להפקת הכנסה החייבת במע”מ.
מס עסקאות – המס שנגבה בעת מכירת סחורה או מתן שירות, במסגרת עסקה החייבת במע”מ.
כיצד ממוסה הערך המוסף?
כאשר הנגר רוכש את לוחות העץ, הוא משלם עליהם 50 ש”ח+מע”מ, קרי 58.5 ש”ח. מס התשומות הנו 8.5 ש”ח.
כאשר הנגר מוכר את השולחן, הוא מוכר אותו ב-500 ש”ח+מע”מ, קרי 585 ש”ח. מס העסקאות הנו 85 ש”ח.
בסוף החודש, כאשר הנגר יעביר את המס שגבה למדינה, הוא יעביר מס עסקאות בסך 85 ש”ח שגבה מהלקוח, בקיזוז מס התשומות ששילם בגין לוחות העץ, 8.5 ש”ח, כך שסך הכל יעביר 76.5 ש”ח.
76.5 ש”ח מהווים 17% מ-450, שהוא בדיוק הערך המוסף שיצר הנגר כאשר בנה את השולחן.
ומה בנוגע לחוטב העצים שיצר את לוחות העץ? הרי לחוטב העצים לא היו עלויות, הוא כרת עץ וחתך אותו לכדי לוחות. למעשה, כל ההכנסות של חוטב העצים מייצגות את הערך המוסף שלו, כי אין לו עלויות.
כאשר חוטב העצים מכר את הלוחות לנגר, הוא גבה ממנו 50 ש”ח+מע”מ, קרי 58.5 ש”ח, כלומר מס העסקאות עבור חוטב העצים הנו 8.5 ש”ח. את המס הזה חוטב העצים העביר למדינה בסוף החודש, מבלי לקזז ממנו כלום.
כך, אם נסתכל על שרשרת הייצור כולה, יש לנו שני יצרנים שייצרו יש מאין ערך מוסף של 500 ש”ח. חוטב העצים – 50 ש”ח והנגר 450 ש”ח. את הערך המוסף הזה יש למסות בסך 17%, קרי 85 ש”ח. המדינה קיבלה מהנגר 76.5 ש”ח כאשר מכר את השולחן ללקוח, ומחוטב העצים 8.5 ש”ח כאשר מכר את לוחות העץ לנגר. כך, בסך הכל, קיבלה המדינה 85 ש”ח, המייצגים את המס עבור הערך המוסף בתהליך הייצור.
חוק מס ערך מוסף הנו מבין חוקי המס היעילים ביותר בעולם. היעילות שלו היא בכך שהיא ממסה כמעט כל עסקה המתבצעת בגבולות ישראל. קיימות סוגיות רבות במע”מ, תקנות ופסיקות שיש לפעול לפיהן בעת התנהלות כעוסקים מורשים. בשל כך, הנכם מוזמנים לקרוא את עמוד השירות שלנו הנוגע לעצמאים, או לחברות, ולפנות אלינו לקבלת ייעוץ או שירות בנושא.
אין תגובות