כשם ששכירים משלמים דמי ביטוח לאומי ומס בריאות מהכנסותיהם, כך חלה החובה לתשלום גם על עצמאים (בין אם עוסקים פטורים, ובין אם מורשים).

בקצרה

דמי הביטוח הלאומי מחושבים על סך ההכנסה החייבת כעצמאי, בהתבסס על תוצאות שומת מס הכנסה. ביטוח לאומי גובה מקדמות שוטפות בהתבסס על הצהרת הכנסות.

לצורך מאמר זה, המונח “דמי ביטוח” מתייחס הן לתשלומים עבור דמי ביטוח לאומי, והן עבור מס בריאות.

ההבדל בין דמי ביטוח לאומי למס הכנסה

מס הכנסה הנו מס שהמדינה גובה מתושבי המדינה ובעלי הכנסות בגבולות המדינה, לצורך מימון פעולותיה.

הביטוח הלאומי הנו ביטוח לכל דבר ועניין, שמטרתו לבטח את תושבי המדינה עבור מקרים של אבדן כושר השתכרות, לדוגמא – אבטלה, מילואים, פגיעה בעבודה, נכות, זקנה וכד’.

גובה דמי הביטוח

כשם שעבור מכונית יקרה ישולמו דמי ביטוח יקרים יותר, כך עבור הכנסות גבוהות יותר יש לשלם דמי ביטוח לאומי גבוהים יותר. דמי הביטוח הלאומי מחושבים כאחוז מתוך ההכנסה בצורה הבאה (נכון לשנת 2022):

עבור חלק ההכנסה חודשית שעד סך 6,331 ש”ח: דמי ביטוח בסך 5.97% (מתוכם 2.87% דמי ביטוח לאומי ו-3.1% מס בריאות).

עבור חלק ההכנסה החודשית שמעל 6,331 ש”ח ועד 45,075 ש”ח: 17.83% (מתוכם 12.83% דמי ביטוח לאומי ו-5% מס בריאות).

עבור חלק ההכנסה שמעל 45,075 ש”ח לא משולמים דמי ביטוח והכנסות אלו אינן מבוטחות בביטוח לאומי.

נדגיש, כי השיעורים המצויינים לעיל חלים על עצמאי “רגיל”. בביטוח הלאומי קיים מעמד נוסף המכונה “עצמאי שאינו עונה להגדרה” ולו תנאים ייחודיים ודמי ביטוח שונים.

כלומר, עובד עצמאי המרוויח בחודש סך של 10,000 ש”ח ישלם 5.97% על 6,331 ש”ח הראשונים (378 ש”ח) ו-17.83% על 3,669 ש”ח הבאים (10,000-6,331) שהם 654 ש”ח, סה”כ 1,032 ש”ח בחודש (378+654).

עובד עצמאי שהנו שכיר במקביל, ובהכנסתו ממשכורת משתכר יותר ממדרגת דמי הביטוח הראשונה (6,331 ש”ח) יהיה חייב בדמי ביטוח מהמדרגה הגבוהה יותר (17.83%) על כל הכנסתו כעצמאי, ועד להכנסה חודשית כוללת בסך 45,075 ש”ח.

אופן גביית דמי הביטוח

בדומה למיסוי עצמאים, גם דמי הביטוח הלאומי מחושבים מתוך הכנסתו החייבת (“רווח”) של העצמאי באותה שנת המס.

הביטוח הלאומי מקבל את נתוני הדו”ח השנתי שהוגש למס הכנסה עבור אותה השנה, גוזר מהדו”ח מהי ההכנסה החודשית הממוצעת כעצמאי (על ידי חילוק ההכנסה השנתית במספר חודשי הפעילות במהלך השנה) וכך מתקבלת ההכנסה החודשית החייבת בדמי ביטוח. מתוך ההכנסה הזו, מחושבים דמי הביטוח לתשלום כפי שהוסבר בפרק הקודם.

עם זאת, נוצר כאן מצב אבסורדי שבו דמי הביטוח לשנת מס מסויימת מחושבים רק לאחר תום שנת המס, מה שיכול להביא להפרש משמעותי לתשלום חד פעמי במהלך השנה.

מהסיבה הזו קיים בביטוח הלאומי מנגנון המקדמות.

מנגנון המקדמות בביטוח לאומי שונה ממקדמות מס הכנסה בכך שהמקדמה החודשית משולמת כסכום חודשי קבוע ולא כאחוז מתוך המחזור. זה מביא לכך שגם בחודשים בהם יש סטייה מההכנסה החודשית הממוצעת (לדוגמא, חודשים ללא פעילות או חודשים עם עלייה משמעותית בהכנסות) הסכום המשולם לביטוח הלאומי נותר ללא שינוי.

על פי הדוגמא הקודמת, עצמאי בעל הכנסה חודשית ממוצעת בסך 10,000 ש”ח החייב בדמי ביטוח בסך 1,032 ש”ח בחודש ישלם את אותו הסכום גם בחודשים בהם לא הרוויח כלל, או בחודשים בהם הרווח החודשי היה גדול יותר.

המקדמות משולמות בתדירות חודשית, ב-15 לכל חודש.

ניתן אחת לרבעון לשנות את סכום המקדמות שנקבע, והשינוי מתבצע רטרו.

כלומר: בנתוני הדוגמא הקודמת, אם בחודש מאי של שנה מסויימת אנו רואים שההכנסה החודשית הממוצעת כעצמאי אינה צפויה להיות 10,000 ש”ח אלא 6,000 ש”ח, ניתן להגיש פנייה לביטוח הלאומי לעדכן את המקדמה החודשית. המקדמה החודשית העדכנית לתשלום הנה 358 ש”ח (6,000*5.97%). עם זאת, נכון לחודש מאי שולמו כבר 5,160 ש”ח כמקדמות (1,032*5), בעוד שלאחר העדכון יש לשלם רק 1,790 ש”ח (358*5). במעמד השינוי, הביטוח הלאומי מחזיר למבוטח את הסכומים העודפים שנגבו.

דגש חשוב – חוסר פעילות אינו בהכרח מצביע על ירידה בהכנסה החודשית הממוצעת. החישוב המבוצע חייב לקחת בחשבון חודשים עם פעילות גדולה יותר למול חודשים עם פעילות מצומצמת, הוצאות חד פעמיות וכן הכנסות חד פעמיות. יש להקפיד להתאים בין ההכנסה החודשית המעודכנת בביטוח הלאומי במהלך השנה השוטפת, לבין צפי ההכנסה לאותה השנה.

בראייה שנתית, במקרה ובו המקדמות ששולמו גבוהות יותר מהסכום המחושב במעמד הדו”ח, יתקבל החזר מהביטוח הלאומי. במקרה ובו המקדמות ששולמו נמוכות יותר מהסכום המחושב במעמד הדו”ח, יש לשלם את ההפרש לביטוח הלאומי (נקרא גם “הפרש שומה”).

משרדנו מפעיל משרד דיגיטלי המאפשר לבצע מעקב שוטף על פעילות העסק ובכך להתאים בצורה המיטבית את המקדמות המשולמות לביטוח הלאומי. מומלץ לפנות לייעוץ בכל הנוגע למעמד בביטוח הלאומי ולקביעת דמי הביטוח. בכל שאלה הנכם מוזמנים לפנות למשרדנו.

אין תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *