רכב פרטי הנה אחת מההוצאות המשמעותיות ביותר שיכולות להיות לבעל עסק, אך קיימים מספר סייגים לרישום הוצאות הרכב בעסק – בואו נתחיל!

בקצרה

הוצאות רכב פרטי הן הוצאות מעורבות, שכן השימוש ברכב הוא לרוב מעורב – הן מרכיב עסקי, והן מרכיב פרטי. לא ניתן לקבל החזר מע”מ על רכישת רכב פרטי, אך ניתן לקבל החזר בגין 2/3 מהמע”מ עבור אחזקת הרכב. לעניין מס הכנסה – הוצאות הרכב מוכרות בשיעור של 45%, כאשר עלות רכישת הרכב נרשמת בצורה של פחת.

בבואנו לרשום הוצאות רכב פרטי, עלינו לבחון מספר היבטים:

  1. רישום עלות הרכב
  2. רישום הוצאות אחזקת הרכב ודלק
  3. החזרי מע”מ
  4. רישום ההוצאה לצרכי מס הכנסה

במאמר שלפנינו נתייחס לכל אחד מההיבטים האלו.

מע”מ על רכב פרטי

האמור להלן נוגע לעוסקים מורשים בלבד, שכן עוסקים פטורים אינם זכאים להחזרי מע”מ בגין הוצאותיהם.

תקנות מע”מ אוסרות קיזוז תשומות בגין רכישת רכב פרטי, משמע – לא ניתן לקבל החזר מע”מ בעד רכישת רכב, בין אם רכישה מסוחר כנגד חשבונית, בין אם בצורה של ליסינג מימוני או הלוואה ובין אם בצורה של ליסינג תפעולי (כלומר – השכרת רכב).

הגדרת רכב פרטי בתקנות:

“רכב נוסעים פרטי, רכב פרטי דו-שימושי, רכב מסחרי אחוד ורכב מסחרי בלתי אחוד כמשמעותם בתקנות התעבורה, תשכ”א-1961, ובלבד שמשקלו הכולל המותר של רכב מסחרי כאמור אינו עולה על 3,500 ק”ג, וכן רכב המפורט בתוספת הרביעית, דומה לו במהותו או זהה לו, אך למעט ג’יפ המועסק דרך קבע בתנאי שדה או בחצרי העסק או המפעל.”

עם זאת, מעבר לרכישת הרכב, קיימות הוצאות נוספות הנוגעות לרכב שניתן לקבל עליהן החזר מע”מ חלקי (בשיעור 2/3, בהתאם לתקנה 18 לתקנות מע”מ), לדוגמא:

  1. דלק כלי הרכב
  2. אחזקה של כלי הרכב
  3. ריבית על ההלוואה ששימשה ברכישת הרכב
  4. ריבית בגין שירותי אחזקה בגין הרכב

ליסינג תפעולי – למעשה מדובר בשכירות של הרכב. כאמור, לא ניתן לקבל מע”מ בחזרה עבור שכירות הרכב, גם אם מתקבלת חשבונית מס עבור השכירות, אך אם הסכם השכירות כולל בתוכו כיסוי הוצאות נוספות, לדוגמא – דלק, טיפולים, תיקונים וכו’, הרי שנוסף לעלות הרכב, הוצאות השכירות כוללות מרכיב של “שירות”. בגין מרכיב השירות, בשל היותו הוצאה שאינה קשורה לעלות השכרת הרכב, אלא שירות נוסף שניתן בגין הרכב, ניתן לקבל החזר מע”מ בשיעור 2/3. לרוב, במקרים בהם יש מרכיב שירות הנוסף לעלות השכירות, הרכיב הזה מופרד בחשבונית החודשית, או שמתקבלת חשבונית נפרדת בגינו.

ליסינג מימוני – למעשה מהווה רכישה של הרכב, בהלוואה. כשם שלא ניתן לקבל החזר מע”מ על רכישת רכב, כך, גם אם מתקבלת חשבונית בגין העסקה המימונית, לא ניתן לקבל החזר מע”מ בגין רכיב רכישת הרכב. עם זאת, בכל עסקת הלוואה קיים גם מרכיב ריבית, והריבית הזו חייבת במע”מ. ניתן לקבל החזר עבור המע”מ ששולם על הריבית. כמו כן, במידה ובמסגרת העסקה ניתן שירות נוסף, לדוגמא – דלק, תיקונים, טיפולים, הרי שניתן לקבל החזר מע”מ בשיעור 2/3 עבור רכיב זה.

לסיכום – לעניין מע”מ לא ניתן לקבל החזר בגין רכישת רכב פרטי, אך ניתן לקבל החזר בשיעור 2/3 מהמע”מ ששולם עבור תשלומים הנלווים לרכב כפי שפורטו לעיל.

הוצאה למס הכנסה בגין רכב פרטי

רכב פרטי מהווה בחלקו הוצאה בעסק, אך בחלקו מהווה הוצאה פרטית. מהסיבה הזו, קשה למדוד כמה מהשימוש שנעשה ברכב הוא פרטי וכמה הוא עסקי, ואף נקבע בפסיקה שגם מקרה שבו הותקן שעון או הופעל יומן עבודה שמבצע מעקב אחר נסיעות עסקיות למול פרטיות, אין בכך כדי לקבוע כמה מהשימוש שנעשה הוא עסקי וכמה הוא פרטי.

מהסיבה הזו, בתקנות מס הכנסה נקבע כלל קבוע לעניין רישום הוצאות רכב פרטי בעסק, שלפיו ניתן להכיר רק ב-45% מההוצאה – לדוגמא, עבור תדלוק של 100 ש”ח תירשם הוצאה לצרכי מס הכנסה בסך 45 ש”ח.

רכישה של רכב:

  • הרכישה מהווה רכישה של נכס, ולא הוצאה שוטפת, ומשכך רכישת הרכב לא נרשמת במלואה בשנה שבה נרכש (לדוגמא, רכב שנרכש בעלות 100,000 אינו מהווה הוצאה באותה השנה). תקנות מס הכנסה מחייבות להכיר בהוצאה בגין רכישת הרכב בצורה של פחת בשיעור 15% – הרכב נרשם כנכס בספרי העסק (טופס פחת) ובכל שנה ניתן לרשום 15% מהעלות שלו כהוצאה. כך, בדוגמא הזו, בשנת רכישת הרכב תירשם הוצאה בספרים בסך 15,000 ש”ח עבור כל שנה מיום הרכישה, ועד שסך ההוצאות שנרשמו לאורך השנים יסתכמו ב-100,000 ש”ח.
  • רישום הוצאות הפחות עבור הרכב אינן מייצגות ירידת ערך, ומדובר בשיטת מדידת ההוצאה שנקבעה על ידי מס הכנסה, ללא קשר לערך הרכב בפועל.
  • גם הוצאות הפחת, שחושבו לפי 15%, אינן מוכרות באופן מלא בעסק, אלא רק בשיעור 45%. כלומר, בדוגמא לעיל, עבור רכב שנרכש בעלות של 100,000 ש”ח, הוצאות הפחת השנתיות עבורו הנן 15,000 ש”ח, אך מתוכן ההוצאה המוכרת הנה 45%, קרי ההוצאה שתירשם בספרים הנה 6,750 ש”ח (15,000*45%).

הוצאות שוטפות בגין הרכב – ירשמו במלואן בספרים, אך יוכרו לצרכי מס בשיעור 45%.

ליסינג תפעולי – מדובר בשכירות של רכב ולא ברכישה, ומשכך ההוצאות לא נרשמות בצורה של פחת, אלא לפי עלות השכירות החודשית. הוצאות השכירות ירשמו במלואן בספרי העסק, אך יוכרו בשיעור 45%. לרוב, הוצאות השכירות השנתיות גבוהות מסך הפחת שיוכר בגין רכישת רכב ומשכך, תירשם הוצאה גבוהה יותר בעסק. יש לזכור, עם זאת, שהיכן שנרשמת הוצאה גבוהה יותר, כך גם בעל העסק משלם יותר עבור העסק, כך שבמקרה של ליסינג תפעולי למרות שהחיסכון במס גבוה יותר, הרי שבסופו של דבר בעל העסק משלם יותר עבור הרכב, ונותר ללא רכב בבעלותו בסוף התקופה.

ליסינג מימוני – מדובר ברכישת רכב בהלוואה. במקרה הזה, לעניין מס הכנסה אין משמעות לחשבונית ההלוואה החודשית, שכן רכישת הרכב נרשמה במלואה כנכס בספרי העסק ביום שבו נרכש, וחלים עליה אותם הכללים שתוארו לעיל לעניין הפחת ורישום ההוצאות. ככל ויש בעסקת הליסינג המימוני רכיבים נוספים (לדוגמא – ריבית, דלק או שירות), הם יוכרו בנוסף להוצאות הפחת, בשיעור 45%.

חיסכון המס כקו מנחה ברכישת רכב

ככלל, המלצתנו היא שהוצאות עסקיות יוצאו משיקולים עסקיים, שכן שיקולי המס לא יכולים להוות קו מנחה עבור הוצאות עסקיות, שכן יש לזכור שלמרות שכל הוצאה מוכרת מקטינה את הרווח בעסק, וכפועל יוצא את המיסים שמתחייב בהן, אך עדיין מדובר בסכומים שהעוסק משלם ויוצאים מכיסו.

התייחסנו לעובדה שרכישת רכב פרטי אינה מזכה בהחזר מע”מ ומשכך, רכיב המע”מ ברכישת הרכב לא משחק תפקיד בבחינת החיסכון במס ברכישת רכב פרטי.

עם זאת, רכישת הרכב נרשמת במלואה בספרי העסק כנכס, וכפועל יוצא מוכרות הוצאות פחת וכן הוצאות שוטפות על התיקונים, בשיעור 45%, מה שיכול להקטין את ההכנסה החייבת לעניין מס הכנסה.

החיסכון במס הנובע מרישום רכב בעסק אינו משמעותי, אך כדאי, לדוגמא:

ברכישת רכב בעלות של 100,000 ש”ח כולל מע”מ, הוצאות הפחת השנתיות שיחושבו הנן 15,000 ש”ח, מתוכן מוכר לצורך מס 6,750 ש”ח. הסכום הזה למעשה מקטין את הרווח שלנו, והחיסכון במס שנוצר כתוצאה מכך, נגזר ממדרגת המס השולי שבה נמצא בעל העסק- אם בעל העסק במדרגה של 31%, הרי שרישום ההוצאה הזו הקטין את חבות המס השנתית ב-2,093 ש”ח (6,750*31%). אם נמצא במדרגה נמוכה יותר, הרי שהחיסכון במס נמוך יותר.

אין בכך כדי להמליץ שלא לרשום את הרכב בעסק, אלא כדי להבהיר שרכישת רכב, יקר ככל שיהיה, אינה מהווה שינוי משמעותי בחישוב המס של העסק.

לעניין רישום הוצאות בעסק בכלל, ורישום הוצאות רכב בפרט, יש לקחת בחשבון את הפרמטרים השונים המשפיעים על החישוב. הנכם מוזמנים לפנות לעמוד שלנו בנושא ייצוג עצמאים על מנת לקבל את השירות המתאים ביותר לעסקכם.

אין תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *